Wyświetlanie 273–288 z 314 wyników
-

Valpolicella Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Valpolicella Classico Superiore reprezentuje werońską uprawę winorośli i rodzinne tradycje enologiczne. Wyprodukowane z rodzimych odmian Veronese Corvina, Corvinone i Rondinella, z winnic w historycznej posiadłości Arbizzano di Negrar w Weronie. Winogrona są zbierane ręcznie, a po długiej maceracji i fermentacji wino dojrzewa przez 14 miesięcy w tradycyjnych dużych dębowych beczkach. Następnie leżakuje w butelkach. Żywy, rubinowy kolor. Nos z intensywnymi nutami jagód, wiśni, lukrecji oraz akcentem cynamonu i pieprzu. Na podniebieniu miękkie z przyjemną kwasowością. Długi finisz. Nagrody: 92 pkt. James Suckling, 90 pkt. Vinous – Antonio Galloni, 90 pkt. Decanter WWA 2021, 90 pkt. 5 StarWines 2021, 89 pkt. Wine Advocate – R. Parker, 89 pkt. IWSC 2021, 88 pkt. IWC 2021, Gold Medal – Berliner Wein Trophy.
-

Valpolicella Ripasso Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Produkowane według tradycji metodą Ripasso, stosowaną od lat 50. XIX wieku. Metoda produkcji Ripasso polega na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone, wina produkowanego z podsuszanych gron, w celu wywołania wtórej fermentacji. Dzięki temu struktura wina jest bardziej złożona, taniny bardziej miękkie. Wino leżakuje przez 2 lata w dużych dębowych beczkach. Intensywny rubinowy kolor. W nosie nuty wiśni, jagód, lukrecji, z wyraźnymi akcentami cynamonu i pieprzu. Na podniebieniu wyczuwalne krągłe, dojrzałe taniny oraz zrównoważona kwasowość. Długi, elegancki finisz. Nagrody: 93 pkt. James Suckling, Gold Medal – Mundus Vini 2022, Gold Medal – Berliner Wein Trophy 2022, 4 Stelle Guida Vinibuoni d’Italia 2022, Rosso The WineHunter Award 2021.
-

Teodoro Murola Sangiovese. Wino wytrawne. Czerwone wino o intensywnym, rubinowym kolorze. W zapachu ujmuje bogactwem intensywnych aromatów owocowych, od czereśni po dojrzałe śliwki i owoce laśne, przeplecione nutą balsamico oraz lukrecją. W smaku wytrawne, o dobrej strukturze, zrównoważone, miękkie, z przyjemną świeżością i delikatnymi taninami. Dojrzewało 18 miesięcy w butelce.
Nowość
-

Terre Di Mario Montepulciano. Wino wytrawne. Przyjemny owocowy bukiet, który w pełni oddaje region Abruzji, gdzie jednocześnie mamy wpływ klimatu śródziemnomorskiego oraz bałkańskiego. W smaku wytrawne, krągłe. Zakończenie bogate, z delikatnymi taninami i dobrą kwasowością. Idealna pozycja do czerwonego mięsa oraz dań z makaronem.
-

Terre di Mario Pinot Grigio. Wino wytrawne. Kolor słomkowożółty. Świeży bukiet z delikatnymi owocowymi aromatami. Nuty białej brzoskwini i owoców tropikalnych. Wytrawny i harmonijny smak. Idealny towarzysz ryb, białych mięs i delikatnych serów.
-

Terre Di Mario Vino Bianco. Wino wytrawne. Włoskie stołowe wino z aromatami owoców cytrusowych, kwiatów, limonki oraz niuansami zielonego jabłka. Fermentacja alkoholowa oraz malolaktyczna zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej. Pełne ciała, między wytrawnym a półwytrawnym, bardzo żywe i świeże. Doskonałe do ryby, białego mięsa, zup warzywnych.
-

Terre Di Mario Vino Rosso. Wino wytrawne. Fermentacja alkoholowa oraz malolaktyczna zachodzą w kadziach ze stali nierdzewnej. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce z wyraźną jeżyną i wiśnią. Wino o bardzo dobrze zachowanej równowadze między miękkimi taninami a kwasowością. Rekomendowane do twardych dojrzewających serów, pieczeni wieprzowej, steków wołowych, dziczyzny.
-

Torre Cerere Montepulciano. Wino wytrawne. Wino z Abruzji, które dojrzewa 12 miesięcy w beczce oraz dodatkowo 12 miesięcy w tankach ze stali nierdzewnej. Intensywny bukiet z wyraźną wiśnią, do której w miarę czasu starzenia w butelce dołączają aromaty jeżyn oraz lukrecji. W smaku wytrawne, krągłe, pełne ciała z przyjemnymi nutami ziół. Doskonałe do pieczeni, dziczyzny, grilowanego mięsa i serów.
-

Val Saint Pierre Grenache. Wino wytrawne. Wyprodukowane ze szczepu Grenache w apelacji IGP Pays d’OC w regionie Minervois z wpływem klimatu śródziemnomorskiego. W ustach pikantny smak jeżyny, ciemnej śliwki, czarnych owoców z odrobiną pieprzu. Wyraźnie wyczuwalna mineralność pochodząca z wapiennego terroir. Wino rekomendowane do aromatycznych dań mięsnych, tradycyjnej kuchni francuskiej, a także do dań orientalnych z zaakcentowaną ostrością i bogactwem przypraw.
-

Val Saint Pierre Viognier. Wino wytrawne. Wyprodukowane ze szczepu Viognier w apelacji IGP Pays d’OC w regionie Minervois z wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Wino o intensywnym aromacie wiosennych kwiatów, moreli, brzoskwiń i mango. W ustach orzeźwiające. Świetne jako towarzysz lekkiej kuchni orientalnej, dań z rybą, białym mięsem, jednak z powodzeniem nadające się również jako lekki aperitif solo.
-

Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Val D’Oca. Wino musujące, wytrawne. Z serca regionu, gdzie produkowane jest najlepsze Prosecco.Jasnosłomkowa barwa, elegancki kwiatowy bukiet, wyjątkowa kwasowość i znakomite bąbelki. Pozostawia niezapomniane zakończenie. Polecane na każdą okazję.
-

Vara Murola Spumante Passerina. Wino musujące półwytrawne. Wino ze szczepu Passerina o słomkowo-złotym kolorze, otulające nos eleganckim aromatem, w którym dominują passiflora i słodkie nuty kwiatowe. Na podniebieniu miękkie, świeże, z przyjemnym, wyrafinowanym finiszem.
Nowość
-

Venetio Prosecco Extra Dry. Wino musujące półwytrawne. Jasne, słomkowożółte wino musujące wyprodukowane ze szczepu Glera. Charakteryzujące się intensywnym, świeżym bukietem z nutami kwiatów akacji, wisterii i jabłka. W ustach harmonijne, soczyste, z przyjemnie orzeźwiającą kwasowością balansującą owocową słodycz. Idealne jako aperitif, do warzyw, ryb oraz delikatnych potraw. Przechowywać w chłodnym miejscu. Temperatura serwowania 4-6oC.
Nowość
-

Vette Di San Leonardo. Dojrzewało 5 miesięcy nad osadem w kadziach ze stali nierdzewnej. Aromatyczny bukiet z nutami białej brzoskwini, zielonej
-

Villa Gresti San Leonardo. Wino wytrawne. Ręczny zbiór, spontaniczna fermentacja 15-18 dni w małych betonowych kadziach, dojrzewanie przez 12 miesięcy we francuskich barrique. Intensywny bukiet z dojrzałymi czerwonymi owocami, aromatem śliwek, jeżyn, czarnej porzeczki i borówek. Na podniebieniu początkowo dużo dojrzałych jagód, następnie zrównoważone eleganckimi taninami. Dobrze zbudowane wino z potencjałem do dłuższego przechowywania. Idealne do czerwonych mięs, dzikiego ptactwa, pieczeni, oraz serów. [NAGRODY] – 92 pkt Veronelli, 91 pkt – Doctor Wine, Bibenda, Gambero Rosso.
-

Villa Huesgen Riesling Enkircher Steffensberg. Wino wytrawne. Wino klasy premium z historycznej winnicy Enkircher Steffensberg. Winogrona, zbierane wyłącznie ręcznie, pochodzą z ponad 100 letnich krzewów sprzed filoksery. W smaku bardzo intensywne, mineralne, z bajecznym aromatem oraz długim i żywym zakończeniem. Znakomite do długiego przechowywania. Czyste uosobienie Rieslinga.