Wyświetlanie 273–288 z 322 wyników

  • STROZZI OCRA BOLGHERI DOC WłOCHY 0,75L

    Strozzi Ocra. Wino wytrawne. Ocra, “krew ziemi”, powstała w Bolgheri, w regionie, który cieszy się wyjątkowym mikroklimatem do uprawy winorośli. Dojrzewa 12 miesięcy w barrique. Nos z wyraźnymi nutami jeżyn i borówek oraz delikatnym tchnieniem skóry. W smaku przyjemne i ciepłe. Polecane do czerwonego pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. [NAGRODY] – 90 pkt Wine Spectator.

  • STROZZI SODOLE ’15 VILLA DI TOSCANA (SUPERTOSKAN) IGT WłOCHY 0,75L

    Strozzi Sodole. Wino wytrawne. Supertoscan do „medytacji”. Etykieta przedstawia znanego renesansowego historyka Francesco Guicciardini. Wino dojrzewa 12 miesięcy we francuskiej barrique i dodatkowo rok w butelce. Intensywny, elegancki i bogaty bukiet z przyjemnymi nutami fiołków, owoców leśnych i przypraw. Pełne, krągłe, idealne do przechowywania przez 10-15 lat. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny, gulaszu i dojrzałych serów. [NAGRODY] – 88 pkt Wine Spectator, Gambero Rosso.

  • STROZZI VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO DOCG WłOCHY 0,75L

    Strozzi Vernaccia. Wino wytrawne. Typowy i ekskluzywny produkt regionu San Gimignano, znany już za czasów Kosmy Medyceusza jako lekarstwo na ból brzucha i mdłości. Przyjemny, intensywny, owocowy aromat. W smaku świeże i delikatne z charakterystycznym gorzkim zakończeniem przypominającym migdały. Wino szczególnie polecane do ryb, owoców morza, białego mięsa oraz jako aperitif. [NAGRODY] – 90 pkt Wine Spectator.

  • TENUTA SANTA MARIA CLASSICO RISERVA ’15 AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOCG WŁOCHY 0,75L

    Amarone Della Valpolicella Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Amarone Classico Riserva pozyskiwane jest tradycyjną metodą appassimento, czyli naturalnym procesem suszenia winogron Corvina, Rondinella i Corvinone. Winogrona są zbierane ręcznie i dokładnie selekcjonowane. Po długiej fermentacji w stali nierdzewnej Amarone leżakuje przez 5 lat w dużych dębowych beczkach. Wino ma rubinowy kolor z refleksami granatu. W nosie eleganckie, złożone aromaty z wyczuwalną nutą wiśni, przypraw i płatków róży. Na podniebieniu subtelne, ciepłe, z aksamitnymi taninami i elegancką kwasowością. Nagrody: 96 pkt. Vinous – Antonio Galloni, 95 pkt. IWSC 2021, 94 pkt. Falstaff – Amarone Trophy, 95 pkt. James Suckling, 93 pkt. Wine Advocate – R. Parker, 90 pkt. IWC 2021, Asia Grand Gold Asia Wine Trophy 2021, Gold Medal – Mundus Vini 2022, Gold Medal – The WineHunter Award 2021, Gold Medal – Berliner Wein Trophy 2021.

  • TENUTA SANTA MARIA SOAVE LEPIGA DOC WŁOCHY 0,75L

    Soave Lepiga Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Lepiga Soave to białe wino wyprodukowane z winogron Veronese Garganega, zbieranych ręcznie na trzech różnych poziomach dojrzałości. Po fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej następuje batonaż. Intensywny słomkowożółty kolor. W nosie złożony aromat egzotycznych owoców, gruszek, brzoskwiń, ziół, migdałów, z wyraźną mineralnością i nutą wanilii. W smaku orzeźwiające, świeże, z intrygującą głębią i wyważoną strukturą. Nagrody: 90 pkt. James Suckling, 3 Stelle Guida Vinibuoni d’Italia 2022, 89 pkt. Wine Spectator, Gold Medal – Mundus Vini 2020, 89 pkt. International Wine Review.

  • TENUTA SANTA MARIA VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE DOC WŁOCHY 0,75L

    Valpolicella Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Valpolicella Classico Superiore reprezentuje werońską uprawę winorośli i rodzinne tradycje enologiczne. Wyprodukowane z rodzimych odmian Veronese Corvina, Corvinone i Rondinella, z winnic w historycznej posiadłości Arbizzano di Negrar w Weronie. Winogrona są zbierane ręcznie, a po długiej maceracji i fermentacji wino dojrzewa przez 14 miesięcy w tradycyjnych dużych dębowych beczkach. Następnie leżakuje w butelkach. Żywy, rubinowy kolor. Nos z intensywnymi nutami jagód, wiśni, lukrecji oraz akcentem cynamonu i pieprzu. Na podniebieniu miękkie z przyjemną kwasowością. Długi finisz. Nagrody: 92 pkt. James Suckling, 90 pkt. Vinous – Antonio Galloni, 90 pkt. Decanter WWA 2021, 90 pkt. 5 StarWines 2021, 89 pkt. Wine Advocate – R. Parker, 89 pkt. IWSC 2021, 88 pkt. IWC 2021, Gold Medal – Berliner Wein Trophy.

  • TENUTA SANTA MARIA VALPOLICELLA RIPASSO CLASSICO SUPERIORE DOC WŁOCHY 0,75L

    Valpolicella Ripasso Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Produkowane według tradycji metodą Ripasso, stosowaną od lat 50. XIX wieku. Metoda produkcji Ripasso polega na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone, wina produkowanego z podsuszanych gron, w celu wywołania wtórej fermentacji. Dzięki temu struktura wina jest bardziej złożona, taniny bardziej miękkie. Wino leżakuje przez 2 lata w dużych dębowych beczkach. Intensywny rubinowy kolor. W nosie nuty wiśni, jagód, lukrecji, z wyraźnymi akcentami cynamonu i pieprzu. Na podniebieniu wyczuwalne krągłe, dojrzałe taniny oraz zrównoważona kwasowość. Długi, elegancki finisz. Nagrody: 93 pkt. James Suckling, Gold Medal – Mundus Vini 2022, Gold Medal – Berliner Wein Trophy 2022, 4 Stelle Guida Vinibuoni d’Italia 2022, Rosso The WineHunter Award 2021.

  • TEODORO MUROLA MONTEPULCIANO MARCHE IGT WŁOCHY

    Teodoro Murola Montepulciano. Wino wytrawne. Czerwone wino o intensywnym, rubinowym kolorze. W zapachu ujmuje bogactwem intensywnych aromatów owocowych, od czereśni po dojrzałe śliwki i owoce laśne, przeplecione nutą balsamico oraz lukrecją. W smaku wytrawne, o dobrej strukturze, zrównoważone, miękkie, z przyjemną świeżością i delikatnymi taninami. Dojrzewało 18 miesięcy w butelce.

  • TERRE DI MARIO MONTEPULCIANO D’ABRUZZO WŁOCHY 0,75L

    Terre Di Mario Montepulciano. Wino wytrawne. Przyjemny owocowy bukiet, który w pełni oddaje region Abruzji, gdzie jednocześnie mamy wpływ klimatu śródziemnomorskiego oraz bałkańskiego. W smaku wytrawne, krągłe. Zakończenie bogate, z delikatnymi taninami i dobrą kwasowością. Idealna pozycja do czerwonego mięsa oraz dań z makaronem.

  • TERRE DI MARIO PINOT GRIGIO WŁOCHY 0,75L

    Terre di Mario Pinot Grigio. Wino wytrawne. Kolor słomkowożółty. Świeży bukiet z delikatnymi owocowymi aromatami. Nuty białej brzoskwini i owoców tropikalnych. Wytrawny i harmonijny smak. Idealny towarzysz ryb, białych mięs i delikatnych serów.

  • TERRE DI MARIO VINO BIANCO WŁOCHY 0,75L

    Terre Di Mario Vino Bianco. Wino wytrawne. Włoskie stołowe wino z aromatami owoców cytrusowych, kwiatów, limonki oraz niuansami zielonego jabłka. Fermentacja alkoholowa oraz malolaktyczna zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej. Pełne ciała, między wytrawnym a półwytrawnym, bardzo żywe i świeże. Doskonałe do ryby, białego mięsa, zup warzywnych.

  • TERRE DI MARIO VINO ROSSO WŁOCHY 0,75L

    Terre Di Mario Vino Rosso. Wino wytrawne. Fermentacja alkoholowa oraz malolaktyczna zachodzą w kadziach ze stali nierdzewnej. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce z wyraźną jeżyną i wiśnią. Wino o bardzo dobrze zachowanej równowadze między miękkimi taninami a kwasowością. Rekomendowane do twardych dojrzewających serów, pieczeni wieprzowej, steków wołowych, dziczyzny.

  • AR.08

    TORRE CERERE MONTEPULCIANO D’ABRUZZO RISERVA WŁOCHY 75cl

    Torre Cerere Montepulciano. Wino wytrawne. Wino z Abruzji, które dojrzewa 12 miesięcy w beczce oraz dodatkowo 12 miesięcy w tankach ze stali nierdzewnej. Intensywny bukiet z wyraźną wiśnią, do której w miarę czasu starzenia w butelce dołączają aromaty jeżyn oraz lukrecji. W smaku wytrawne, krągłe, pełne ciała z przyjemnymi nutami ziół. Doskonałe do pieczeni, dziczyzny, grilowanego mięsa i serów. PRODUKT WYCOFANY Z KATALOGU

  • TRES PILARES SUR LIE 3 MIES. VERDEJO ’22 D RUEDA DO HISZPANIA 0,75L

    Wino wytrawne. Białe wino wytrawne. Orzeźwiające wino wyprodukowane ze szczepu Verdejo, które dojrzewało przez 3 miesiące na osadzie (sur lie) co nadaje winu elegancką, delikatną, kremową teksturę. Aromaty cytrusowo-ziołowe typowe dla odmiany. Doskonale pasuje do dań z owocami morza, ryb i dań kuchni wegetariańskiej. Przyjemne, lekkie, eleganckie – czego chcieć więcej!

  • TRES PILARES SUR LIE 8 MIES. VERDEJO ’21 RUEDA DO HISZPANIA 0,75L

    Wino wytrawne. Białe wino wytrawne. Orzeźwiające wino wyprodukowane ze szczepu Verdejo, które dojrzewało przez 8 miesiący na osadzie (sur lie) co nadaje winu elegancką, delikatną, kremową teksturę. Aromaty cytrusowo-ziołowe typowe dla odmiany. Doskonale pasuje do dań z owocami morza, ryb i dań kuchni wegetariańskiej. Przyjemne, lekkie, eleganckie – kwintesencja dobrego białego wina!

  • VAL SAINT PIERRE GRENACHE IGP PAYS D’OC FRANCJA 0,75L

    Val Saint Pierre Grenache. Wino wytrawne. Wyprodukowane ze szczepu Grenache w apelacji IGP Pays d’OC w regionie Minervois z wpływem klimatu śródziemnomorskiego. W ustach pikantny smak jeżyny, ciemnej śliwki, czarnych owoców z odrobiną pieprzu. Wyraźnie wyczuwalna mineralność pochodząca z wapiennego terroir. Wino rekomendowane do aromatycznych dań mięsnych, tradycyjnej kuchni francuskiej, a także do dań orientalnych z zaakcentowaną ostrością i bogactwem przypraw.