Wyświetlanie 321–336 z 394 wyników
-

Vigorello San Felice Toscana. Wino wytrawne. Vigorello było pierwszym z nowej generacji win toskańskich, które z czasem stały się supertoskanami. Wyprodukowane po raz pierwszy w 1968 roku całkowicie z odmiany Sangiovese, a w miarę upływu czasu stopniowo wzbogacane szczepem Cabernet Sauvignon i Merlot. Dojrzewa 20 miesięcy w barrique z francuskiego dębu, a następnie 8-10 miesięcy w butelce. W ustach pełne, ciepłe, z pełnymi wyrazu taninami i delikatną nutą wanilii. Rekomendowane do potraw z grilla, pieczeni, dzikiego ptactwa, jagnięciny i twardych serów. [NAGRODY] – 93 pkt – Robert Parker, 91 pkt Wine Spectator, 94 pkt James Suckling, 90 pkt I Vini di Veronelli, Gambero Rosso.
-

San Leonardo. Wino wytrawne. Wino dojrzewa w nowych i używanych francuskich barrique przez 24 miesiące i następnie rok w butelce. Intensywna rubinowa barwa z granatowymi refleksami. Wino o niesamowitym, intensywnym nosie, z nutami papryki i leśnych owoców jagodowych na tle aromatu wanilii. W ustach pełne, ciepłe, krągłe. Duma winnicy Tenuta San Leonardo. Idealny partner do potraw z czerwonego mięsa, drobiu, pieczeni, duszonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.
[NAGRODY]: Vinous 96 pkt, James Suckling 98 pkt, Decanter 98 pkt, Doctor Wine 98 pkt, Civilità del Bere – Miglior Vino, Gambero Rosso – 3 Bicchieri e Cantina dell’Anno, Jancis Robinson 17+ pkt.
-

Sancerre Skin Mmxix. Wino wytrawne. Winogrona fermentowane w całości przez 11 miesięcy w amforach z terrakoty toskańskiej bez dodatku siarczynów. Wino żywe i autentyczne odzwierciedlające zachowanie pełnego szacunku do kultury uprawy ziemi oraz naturalnego rytmu biologicznego. Z certyfikatem wina organicznego i biodynamicznego. Pasuje jako dodatek do sushi, risotto z truflami i serów. Wino dla koneserów, wyprodukowano tylko 901 butelek.
-

Sangria Original Espanol. Czerwone Słodkie. Doskonale znany, tradycyjnie hiszpański, słodki smak przywołujący wspomnienie lata. Powstała na bazie czerwonego wina wyborna Sangria, wzbogacona świeżością cytryny i pomarańczy w pełni oddaje swój charakter podana latem z lodem i cząstkami świeżych owoców, zimą zaś w formie grzańca z dodatkiem goździków, cynamonu i ulubionych przypraw korzennych. Podawać w temperaturze 12-14°C
-

Wino wytrawne. Wyborne, pełne i dobrze zbudowane wino, powstałe z gron szczepu Carmenere oraz Merlot. Zachwyca intensywną, rubinową barwą oraz bukietem pełnym soczystych owoców porzeczki, jeżyny i śliwki z nutą czarnego pieprzu. Polecane do pieczonego lub grillowanego czerwonego mięsa oraz gulaszu, żółtych serów. Podawać w temperaturze 16-18C.
-

Białe, wytrawne wino powstałe z gron szczepu Sauvignon Blanc uprawianego w chilijskiej Dolinie Centralnej. Zachwyca jasnożółtą barwą z refleksami zieleni oraz wyczuwalnym aromatem brzoskwiń i jabłek z nutą ziołowych akcentów w tle. Świeże o dość wysokiej kwasowości, charakteryzuje się orzeźwiającym finiszem. Idealnie smakuje podane w towarzystwie sałat, białych mięs, ryb i owoców morza. Podawać w temperaturze 6-8C.
-

Santiano Cabernet Sauvignon. Wino wytrawne. Aromatowi przypraw z czasem towarzyszą nuty dojrzałej czarnej porzeczki i jeżyn oraz delikatne tchnienie mięty. Wino pełne ciała, świeże, o dobrej strukturze i wyraźnych taninach. Akcenty mięty zaznaczone w trwałym zakończeniu. Zalecana temperatura podawania 16 – 18°C. Wino znakomite do grillowanych potraw, steków i Chili con Carne. Szczep: Cabernet Sauvignon.
-

Santiano Chardonnay. Wino wytrawne. Jasnożółta barwa z zielonymi refleksami. Nos o eleganckim, świeżym charakterze łączy się z nutami grejpfruta, gruszki, kwiatowymi akcentami oraz elementami owoców tropikalnych takich jak ananas. Zalecana temperatura podawania 9 -11°C. Wino znakomite do drobiu, ryby i owoców morza. Szczep: Chardonnay.
-

Wino wytrawne. Amarone to obok Barolo i Brunello jedno z najbardziej prestiżowych włoskich win. Pochodzi ono z leżącego na północy Włoch regionu Veneto. Sapor Temporis Amarone della Valdpolicella DOC dojrzewało 6 miesięcy we francuskiej barrique oraz dodatkowo 3 miesiące w butelce. Intensywna rubinowa barwa. Wino o niezwykle mocnej strukturze, które na podniebieniu ukazuje głębię, elegancję i moc. Wyraźne aromaty dojrzałych owoców, jagód, suszonych kwiatów,, lukrecji, dymu tytoniowego oraz orzechów włoskich. W smaku aksamitne, pełne, zbalansowane. Polecane do czerwonego mięsa, pieczeni, dziczyzny, serów. Kwasowość 6% / cukier resztkowy 11 g/l. [NAGRODY] – 88 pkt Wine Spectator.
-

Wino wytrawne. Ripasso oznacza po włosku „powtórny”. Chodzi tutaj o powtórną fermentację, która zachodzi w winie po dodaniu wytłoczyn pozostałych po produkcji Amarone do podstawowej Valpolicelli. Cukier zawarty w wytłoczynach powoduje wznowienie fermentacji. Sapor Temporis Valpolicella Ripasso Superiore DOC to eleganckie i wyrafinowane wino o dominujących aromatach wiśni i dzikich jagód uzupełnione delikatnie pikantnymi aromatami. Wino charakteryzujące się wielką osobowością i złożonością. W smaku bogate, bardzo owocowe i z bardzo ładną taniną. Doskonale skomponuje się z daniami z grilla i dojrzewającymi serami. Należy je podawać w temperaturze 16° – 18°C.
-

Sassicaia. Wino wytrawne. Włoskie wino, które złamało wszelkie zasady i stało się legendą włoskiego winiarstwa. Absolutna ikona, którą pożąda w swojej kolekcji każdy koneser wina. Jeden z najlepszych supertoscanów na świecie, który sprawił, że wina włoskie osiągnęły zupełnie nowy poziom. Blend 85% Cabernet Sauvignon i 15% Cabernet Franc, który dojrzewał przez 24 miesiące we francuskiej dębowej beczce, a następnie przez 6 miesięcy w butelce. Każdy rocznik tego kultowego wina zbiera ogromne pochwały, wielkie notowania i trafia do piwniczek kolekcjonerów. Według portalu Wine-Searcher jest to szóste najczęściej poszukiwane wino świata i jedyne włoskie w zestawieniu 25 najlepszych win świata. Wino, które warto pić i w które zdecydowanie warto inwestować. Świetny potencjał starzenia. Szczepy: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc.
[NAGRODY]: 100 pkt Robert Parker’s Wine Advocate – rocznik 2021, 97 pkt Decanter Magazine, 97 pkt James Suckling, 97 pkt Vinous, 97 pkt Wine Enthusiast.
-

Secret Coast Sauvignon Blanc. Wino wytrawne. Winogrona zbierane z kilku winnic w Marlborough w momencie osiągnięcia odpowiedniego poziomu dojrzałości. Po zbiorze starannie wyselekcjonowane. Fermentacja odbywała się w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze zachowując w ten sposób intensywne, owocowe aromaty szczepu Sauvignon Blanc oraz charakter terroir Marlborough. Orzeźwiający Sauvignon Blanc z nutą agrestu i cytrusów oraz z wyczuwalną mineralnością i długim finiszem na podniebieniu.
-

Sericis Monastrell. Wino wytrawne. Wino dojrzewało co najmniej 12 miesięcy we francuskim dębie. Mocne, eleganckie aromaty dojrzałych owoców z nutą tostów. Pełne ciała, złożone, z dojrzałymi taninami i tostem w zakończeniu. Pasuje do czerwonego mięsa, dziczyzny, gulaszu, potraw w pikantnych sosach, serów. Nagrody: Harpers Wine Stars 2022 – 5 stars.
-

Wino wytrawne. Wino o intensywnej rubinowej barwie, charakteryzujące się aromatami czerwonych i czarnych owoców, jagód, śliwek, fiołków, czarnej porzeczki, lukrecji, eukaliptusa, a także bukietem zintegrowanych aromatów pochodzących z beczki, nutą tytoniu, popiołu, wilgotnej skóry, wanilii i drewna cedrowego. W ustach świetnie zrównoważone, żywe, złożone, z wyczuwalną ciemną czekoladą, tytoniem i skojarzeniem pralinek z nadzieniem miętowym After Eight. Długi finisz z dojrzałymi taninami. Winogrona do produkcji wina zbierane ręcznie. Wino leżakowało 20 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Polecane do serów, czerwonego mięsa (idealne z baraniną czy dziczyzną) oraz dań w bogatych sosach czy z dodatkiem ciemnej czekolady.
-

Solagna Murola Passerina. Wino wytrawne. Nos o delikatnym aromacie dojrzałych białych owoców, z kwiatowym akcentem jaśminu i czarnego bzu. Na podniebieniu wytrwane, pełne, miękkie i jednocześnie orzeźwiające. Odznacza się dobrą strukturą oraz wyrafinowanym, intensywnym smakiem długo pozostającym w ustach.
-

Wino półwytrawne. Wino białe o intensywnym aromacie cytrusów, brzoskwiń, gruszek i dojrzałych jabłek, z nutami kwiatowymi. W ustach pełne, bardzo dobrze zbalansowane. Polecane do dań z białego mięsa, pikantnych serów oraz jako aperitif.