Wyświetlanie 337–352 z 394 wyników
-

Czerwone wino wytrawne. Wyjątkowe wino, które powstało z winogron pochodzących z winnic starszych niż 122 lata – około 150 lat (winnic sprzed okresu filoksery – plagi mszyc, która drugiej połowie XIX wieku praktycznie doszczętnie zrujnowała winnice w całej Europie). 100% grona Tempranillo, zbierane ręcznie, starzone przez 18 miesięcy w beczce. W nosie jest intensywne i bogate, podkreślając dojrzałe czerwone i czarne owoce takie jak sliwki, wiśnie, jeżyny, figi z nutami skóry, lukrecji i pastrami. Bardzo wysoko oceniane przez konsumentów (ocena 4.5 na Vivino). Wspaniała propozycja na wyjątkowy wieczór lub prezent.
-

Wino wytrawne. Czerwone wino wytrawne. Wyjątkowe wino, które powstało z winogron pochodzących z winni starszych niż 100 lat (sprzed filoksery – plagi mszyc, która drugiej połowie
XIX wieku praktycznie doszczętnie zrujnowała winnice w całej Europie). 100% Tempranillo, starzone przez 8 miesięcy w beczce. W nosie jest intensywne i bogate, podkreślając dojrzałe czerwone i czarne owoce nutami skóry i lukrecji. Nazwa wina nie jest przypadkowa – „Totem reprezentuje filary, tradycję i wartości społeczeństwa, symbolizując ochronę przed złem i zagrożeniami. Jakby to była siła totemiczna, nasze stuletnie winorośle, odporne na najbardziej przerażające szkodniki, dostarczają wina, które przywołuje aromat i smak autentyczności”.
-

Wino wytrawne. Wino białe o subtelnym aromacie żółtych i białych owoców, głównie cytrusów, jabłek i gruszek, z nutami ziołowymi. W ustach eleganckie, dobrze zbalansowane. Polecane do ryb, owoców morza, serów i makaronów z sosami serowymi.
-

Strozzi Chianti. Wino wytrawne.Wino o rubinowej barwie z etykietą przedstawiającą XIV wiecznego polityka i historyka Francesco Guicciardini. Intensywny i trwały bukiet. W smaku wytrawne, dobrze ułożone, przyjemne. Polecane do większości potraw. [NAGRODY] – 89 pkt – James Suckling.
-

Strozzi Ocra. Wino wytrawne. Ocra, “krew ziemi”, powstała w Bolgheri, w regionie, który cieszy się wyjątkowym mikroklimatem do uprawy winorośli. Dojrzewa 12 miesięcy w barrique. Nos z wyraźnymi nutami jeżyn i borówek oraz delikatnym tchnieniem skóry. W smaku przyjemne i ciepłe. Polecane do czerwonego pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. [NAGRODY] – 90 pkt Wine Spectator.
-

Strozzi Sodole. Wino wytrawne. Supertoscan do „medytacji”. Etykieta przedstawia znanego renesansowego historyka Francesco Guicciardini. Wino dojrzewa 12 miesięcy we francuskiej barrique i dodatkowo rok w butelce. Intensywny, elegancki i bogaty bukiet z przyjemnymi nutami fiołków, owoców leśnych i przypraw. Pełne, krągłe, idealne do przechowywania przez 10-15 lat. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny, gulaszu i dojrzałych serów. [NAGRODY] – 88 pkt Wine Spectator, Gambero Rosso.
-

Strozzi Vernaccia. Wino wytrawne. Typowy i ekskluzywny produkt regionu San Gimignano, znany już za czasów Kosmy Medyceusza jako lekarstwo na ból brzucha i mdłości. Przyjemny, intensywny, owocowy aromat. W smaku świeże i delikatne z charakterystycznym gorzkim zakończeniem przypominającym migdały. Wino szczególnie polecane do ryb, owoców morza, białego mięsa oraz jako aperitif. [NAGRODY] – 90 pkt Wine Spectator.
-

Wino półwytrawne. Tarongino to połączenie pomarańczy i wina. W Walencji pomarańcza nazywa się „Taronja”, stąd też pochodzi nazwa produktu. Jest to pierwsze wino wyprodukowane w 100% z soku pomarańczowego. Po osiągnięciu optymalnego punktu dojrzałości pomarańcze zbierane są ręcznie. Dzięki takiej kontroli surowca otrzymujemy sok o dużej słodyczy i niskiej kwasowości, z dużą ilością minerałów. Po kontrolowanej naturalnej fermentacji w niskiej temperaturze produkt osiąga 7% gradację i jest przez kilka dni macerowany ze skórką pomarańczową, co dodaje mu cytrusowych aromatów. Jest to napój alkoholowy o najmniejszej kaloryczności spośród znanych na świecie. To napój naturalny, inny, elegancki i niepowtarzalny. Jasnobursztywnowy kolor ze złotymi refleksami. Wyczuwalne aromaty cytryny połączone z lekkimi nutami pigwy, miodu i kwiatu pomarańczy. Zaleca się podawać bardzo zimne, w temperaturze około 5°C, jako aperitif, dodatek do lekkich posiłków lub deserów.
-

Wino półwytrawne. Tarongino to połączenie pomarańczy i wina. W Walencji pomarańcza nazywa się „Taronja”, stąd też pochodzi nazwa produktu. Jest to pierwsze wino wyprodukowane w 100% z soku z grejpfruta (pomelo). Po osiągnięciu optymalnego punktu dojrzałości owoce grejpfruta zbierane są ręcznie. Dzięki takiej kontroli surowca otrzymujemy sok o dużej słodyczy i niskiej kwasowości, z dużą ilością minerałów. Po kontrolowanej naturalnej fermentacji w niskiej temperaturze produkt osiąga 7% gradację i jest przez kilka dni macerowany ze skórką owocu, co dodaje nowych aromatów. Jest to napój alkoholowy o najmniejszej kaloryczności spośród znanych na świecie. To napój naturalny, inny, elegancki i niepowtarzalny. Barwa bladoróżowa. Wyczuwalne aromaty cytrusowe (grejpfrutowe) z dodatkiem ziół oraz kopru włoskiego z nutami balsamicznymi. Idealna równowaga pomiędzy świeżością, słodyczą i lekko gorzkimi nutami. Zaleca się podawać bardzo zimne, w temperaturze około 5°C, jako aperitif, dodatek do lekkich posiłków lub deserów.
-

Amarone Della Valpolicella Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Amarone Classico Riserva pozyskiwane jest tradycyjną metodą appassimento, czyli naturalnym procesem suszenia winogron Corvina, Rondinella i Corvinone. Winogrona są zbierane ręcznie i dokładnie selekcjonowane. Po długiej fermentacji w stali nierdzewnej Amarone leżakuje przez 5 lat w dużych dębowych beczkach. Wino ma rubinowy kolor z refleksami granatu. W nosie eleganckie, złożone aromaty z wyczuwalną nutą wiśni, przypraw i płatków róży. Na podniebieniu subtelne, ciepłe, z aksamitnymi taninami i elegancką kwasowością. Nagrody: 96 pkt. Vinous – Antonio Galloni, 95 pkt. IWSC 2021, 94 pkt. Falstaff – Amarone Trophy, 95 pkt. James Suckling, 93 pkt. Wine Advocate – R. Parker, 90 pkt. IWC 2021, Asia Grand Gold Asia Wine Trophy 2021, Gold Medal – Mundus Vini 2022, Gold Medal – The WineHunter Award 2021, Gold Medal – Berliner Wein Trophy 2021.
-

Soave Lepiga Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Lepiga Soave to białe wino wyprodukowane z winogron Veronese Garganega, zbieranych ręcznie na trzech różnych poziomach dojrzałości. Po fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej następuje batonaż. Intensywny słomkowożółty kolor. W nosie złożony aromat egzotycznych owoców, gruszek, brzoskwiń, ziół, migdałów, z wyraźną mineralnością i nutą wanilii. W smaku orzeźwiające, świeże, z intrygującą głębią i wyważoną strukturą. Nagrody: 90 pkt. James Suckling, 3 Stelle Guida Vinibuoni d’Italia 2022, 89 pkt. Wine Spectator, Gold Medal – Mundus Vini 2020, 89 pkt. International Wine Review.
-

Valpolicella Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Valpolicella Classico Superiore reprezentuje werońską uprawę winorośli i rodzinne tradycje enologiczne. Wyprodukowane z rodzimych odmian Veronese Corvina, Corvinone i Rondinella, z winnic w historycznej posiadłości Arbizzano di Negrar w Weronie. Winogrona są zbierane ręcznie, a po długiej maceracji i fermentacji wino dojrzewa przez 14 miesięcy w tradycyjnych dużych dębowych beczkach. Następnie leżakuje w butelkach. Żywy, rubinowy kolor. Nos z intensywnymi nutami jagód, wiśni, lukrecji oraz akcentem cynamonu i pieprzu. Na podniebieniu miękkie z przyjemną kwasowością. Długi finisz. Nagrody: 92 pkt. James Suckling, 90 pkt. Vinous – Antonio Galloni, 90 pkt. Decanter WWA 2021, 90 pkt. 5 StarWines 2021, 89 pkt. Wine Advocate – R. Parker, 89 pkt. IWSC 2021, 88 pkt. IWC 2021, Gold Medal – Berliner Wein Trophy.
-

Valpolicella Ripasso Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Produkowane według tradycji metodą Ripasso, stosowaną od lat 50. XIX wieku. Metoda produkcji Ripasso polega na dodawaniu osadu pozostałego po produkcji Amarone, wina produkowanego z podsuszanych gron, w celu wywołania wtórej fermentacji. Dzięki temu struktura wina jest bardziej złożona, taniny bardziej miękkie. Wino leżakuje przez 2 lata w dużych dębowych beczkach. Intensywny rubinowy kolor. W nosie nuty wiśni, jagód, lukrecji, z wyraźnymi akcentami cynamonu i pieprzu. Na podniebieniu wyczuwalne krągłe, dojrzałe taniny oraz zrównoważona kwasowość. Długi, elegancki finisz. Nagrody: 93 pkt. James Suckling, Gold Medal – Mundus Vini 2022, Gold Medal – Berliner Wein Trophy 2022, 4 Stelle Guida Vinibuoni d’Italia 2022, Rosso The WineHunter Award 2021.
-

Teodoro Murola Montepulciano. Wino wytrawne. Czerwone wino o intensywnym, rubinowym kolorze. W zapachu ujmuje bogactwem intensywnych aromatów owocowych, od czereśni po dojrzałe śliwki i owoce laśne, przeplecione nutą balsamico oraz lukrecją. W smaku wytrawne, o dobrej strukturze, zrównoważone, miękkie, z przyjemną świeżością i delikatnymi taninami. Dojrzewało 18 miesięcy w butelce.
-

Terre Di Mario Montepulciano. Wino wytrawne. Przyjemny owocowy bukiet, który w pełni oddaje region Abruzji, gdzie jednocześnie mamy wpływ klimatu śródziemnomorskiego oraz bałkańskiego. W smaku wytrawne, krągłe. Zakończenie bogate, z delikatnymi taninami i dobrą kwasowością. Idealna pozycja do czerwonego mięsa oraz dań z makaronem.
-

Terre di Mario Pinot Grigio. Wino wytrawne. Kolor słomkowożółty. Świeży bukiet z delikatnymi owocowymi aromatami. Nuty białej brzoskwini i owoców tropikalnych. Wytrawny i harmonijny smak. Idealny towarzysz ryb, białych mięs i delikatnych serów.