Wyświetlanie 257–272 z 314 wyników
-

Vigorello San Felice Toscana. Wino wytrawne. Vigorello było pierwszym z nowej generacji win toskańskich, które z czasem stały się supertoskanami. Wyprodukowane po raz pierwszy w 1968 roku całkowicie z odmiany Sangiovese, a w miarę upływu czasu stopniowo wzbogacane szczepem Cabernet Sauvignon i Merlot. Dojrzewa 20 miesięcy w barrique z francuskiego dębu, a następnie 8-10 miesięcy w butelce. W ustach pełne, ciepłe, z pełnymi wyrazu taninami i delikatną nutą wanilii. Rekomendowane do potraw z grilla, pieczeni, dzikiego ptactwa, jagnięciny i twardych serów. [NAGRODY] – 93 pkt – Robert Parker, 91 pkt Wine Spectator, 94 pkt James Suckling, 90 pkt I Vini di Veronelli, Gambero Rosso.
-

San Leonardo. Wino wytrawne. Wino dojrzewa w nowych i używanych francuskich barrique przez 24 miesiące i następnie rok w butelce. Intensywna rubinowa barwa z granatowymi refleksami. Wino o niesamowitym, intensywnym nosie, z nutami papryki i leśnych owoców jagodowych na tle aromatu wanilii. W ustach pełne, ciepłe, imponujące, krągłe. Duma winnicy Tenuta San Leonardo. Idealny partner do potraw z czerwonego mięsa, drobiu, pieczeni, duszonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. [NAGRODY] – 92 pkt Veronelli, 91 pkt – Doctor Wine, Bibenda, Gambero Rosso.
-

Sancerre Skin Mmxix. Wino wytrawne. Winogrona fermentowane w całości przez 11 miesięcy w amforach z terrakoty toskańskiej bez dodatku siarczynów. Wino żywe i autentyczne odzwierciedlające zachowanie pełnego szacunku do kultury uprawy ziemi oraz naturalnego rytmu biologicznego. Z certyfikatem wina organicznego i biodynamicznego. Pasuje jako dodatek do sushi, risotto z truflami i serów. Wino dla koneserów, wyprodukowano tylko 901 butelek.
Nowość
-

Sangria Original Espanol. Czerwone Słodkie. Doskonale znany, tradycyjnie hiszpański, słodki smak przywołujący wspomnienie lata. Powstała na bazie czerwonego wina wyborna Sangria, wzbogacona świeżością cytryny i pomarańczy w pełni oddaje swój charakter podana latem z lodem i cząstkami świeżych owoców, zimą zaś w formie grzańca z dodatkiem goździków, cynamonu i ulubionych przypraw korzennych. Podawać w temperaturze 12-14°C
Nowość
-

Santiano Cabernet Sauvignon. Wino wytrawne. Aromatowi przypraw z czasem towarzyszą nuty dojrzałej czarnej porzeczki i jeżyn oraz delikatne tchnienie mięty. Wino pełne ciała, świeże, o dobrej strukturze i wyraźnych taninach. Akcenty mięty zaznaczone w trwałym zakończeniu. Zalecana temperatura podawania 16 – 18°C. Wino znakomite do grillowanych potraw, steków i Chili con Carne. Szczep: Cabernet Sauvignon.
-

Santiano Chardonnay. Wino wytrawne. Jasnożółta barwa z zielonymi refleksami. Nos o eleganckim, świeżym charakterze łączy się z nutami grejpfruta, gruszki, kwiatowymi akcentami oraz elementami owoców tropikalnych takich jak ananas. Zalecana temperatura podawania 9 -11°C. Wino znakomite do drobiu, ryby i owoców morza. Szczep: Chardonnay.
-

Sassicaia. Wino wytrawne. Jeden z najlepszych supertoskanów na świecie. Dojrzewał 24 miesiące w beczce barrique z francuskiego dębu i dodatkowo 6 miesięcy w butelce. Wino o intensywnej rubinowej barwie. Złożony i bardzo elegancki nos w otoczeniu nut czerwonych owoców. W ustach pełne, dobrze zbudowane, niezwykle harmonijne, z potencjałem starzenia przez wiele lat. [NAGRODY] – 97 pkt Wine Enthusiast, 97+ pkt Wine Advocate, 97 pkt Decanter Magazine, 96 pkt Wine Spectator.
-

Secret Coast Sauvignon Blanc. Wino wytrawne. Winogrona zbierane z kilku winnic w Marlborough w momencie osiągnięcia odpowiedniego poziomu dojrzałości. Po zbiorze starannie wyselekcjonowane. Fermentacja odbywała się w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze zachowując w ten sposób intensywne, owocowe aromaty szczepu Sauvignon Blanc oraz charakter terroir Marlborough. Orzeźwiający Sauvignon Blanc z nutą agrestu i cytrusów oraz z wyczuwalną mineralnością i długim finiszem na podniebieniu.
-

Sericis Monastrell. Wino wytrawne. Wino dojrzewało co najmniej 12 miesięcy we francuskim dębie. Mocne, eleganckie aromaty dojrzałych owoców z nutą tostów. Pełne ciała, złożone, z dojrzałymi taninami i tostem w zakończeniu. Pasuje do czerwonego mięsa, dziczyzny, gulaszu, potraw w pikantnych sosach, serów. Nagrody: Harpers Wine Stars 2022 – 5 stars.
-

Solagna Murola Passerina. Wino wytrawne. Nos o delikatnym aromacie dojrzałych białych owoców, z kwiatowym akcentem jaśminu i czarnego bzu. Na podniebieniu wytrwane, pełne, miękkie i jednocześnie orzeźwiające. Odznacza się dobrą strukturą oraz wyrafinowanym, intensywnym smakiem długo pozostającym w ustach.
Nowość
-

Strozzi Chianti. Wino wytrawne.Wino o rubinowej barwie z etykietą przedstawiającą XIV wiecznego polityka i historyka Francesco Guicciardini. Intensywny i trwały bukiet. W smaku wytrawne, dobrze ułożone, przyjemne. Polecane do większości potraw. [NAGRODY] – 89 pkt – James Suckling.
-

Strozzi Ocra. Wino wytrawne. Ocra, “krew ziemi”, powstała w Bolgheri, w regionie, który cieszy się wyjątkowym mikroklimatem do uprawy winorośli. Dojrzewa 12 miesięcy w barrique. Nos z wyraźnymi nutami jeżyn i borówek oraz delikatnym tchnieniem skóry. W smaku przyjemne i ciepłe. Polecane do czerwonego pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów. [NAGRODY] – 90 pkt Wine Spectator.
-

Strozzi Sodole. Wino wytrawne. Supertoscan do „medytacji”. Etykieta przedstawia znanego renesansowego historyka Francesco Guicciardini. Wino dojrzewa 12 miesięcy we francuskiej barrique i dodatkowo rok w butelce. Intensywny, elegancki i bogaty bukiet z przyjemnymi nutami fiołków, owoców leśnych i przypraw. Pełne, krągłe, idealne do przechowywania przez 10-15 lat. Polecane do czerwonego mięsa, dziczyzny, gulaszu i dojrzałych serów. [NAGRODY] – 88 pkt Wine Spectator, Gambero Rosso.
-

Strozzi Vernaccia. Wino wytrawne. Typowy i ekskluzywny produkt regionu San Gimignano, znany już za czasów Kosmy Medyceusza jako lekarstwo na ból brzucha i mdłości. Przyjemny, intensywny, owocowy aromat. W smaku świeże i delikatne z charakterystycznym gorzkim zakończeniem przypominającym migdały. Wino szczególnie polecane do ryb, owoców morza, białego mięsa oraz jako aperitif. [NAGRODY] – 90 pkt Wine Spectator.
-

Amarone Della Valpolicella Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Amarone Classico Riserva pozyskiwane jest tradycyjną metodą appassimento, czyli naturalnym procesem suszenia winogron Corvina, Rondinella i Corvinone. Winogrona są zbierane ręcznie i dokładnie selekcjonowane. Po długiej fermentacji w stali nierdzewnej Amarone leżakuje przez 5 lat w dużych dębowych beczkach. Wino ma rubinowy kolor z refleksami granatu. W nosie eleganckie, złożone aromaty z wyczuwalną nutą wiśni, przypraw i płatków róży. Na podniebieniu subtelne, ciepłe, z aksamitnymi taninami i elegancką kwasowością. Nagrody: 96 pkt. Vinous – Antonio Galloni, 95 pkt. IWSC 2021, 94 pkt. Falstaff – Amarone Trophy, 95 pkt. James Suckling, 93 pkt. Wine Advocate – R. Parker, 90 pkt. IWC 2021, Asia Grand Gold Asia Wine Trophy 2021, Gold Medal – Mundus Vini 2022, Gold Medal – The WineHunter Award 2021, Gold Medal – Berliner Wein Trophy 2021.
-

Soave Lepiga Tenuta Santa Maria. Wino wytrawne. Wino wytrawne. Lepiga Soave to białe wino wyprodukowane z winogron Veronese Garganega, zbieranych ręcznie na trzech różnych poziomach dojrzałości. Po fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej następuje batonaż. Intensywny słomkowożółty kolor. W nosie złożony aromat egzotycznych owoców, gruszek, brzoskwiń, ziół, migdałów, z wyraźną mineralnością i nutą wanilii. W smaku orzeźwiające, świeże, z intrygującą głębią i wyważoną strukturą. Nagrody: 90 pkt. James Suckling, 3 Stelle Guida Vinibuoni d’Italia 2022, 89 pkt. Wine Spectator, Gold Medal – Mundus Vini 2020, 89 pkt. International Wine Review.