Wyświetlanie 97–112 z 338 wyników
-

Pinot Noir najwyższej klasy z winnicy Correntoso usytuowanej w sercu malowniczej Patagonii w otoczeniu skalistych szczytów Andów oraz imponującej przyrody Parku Narodowego Nahuel Huapi, opodal miasteczka Villa La Angostura, wzdłuż najkrótszej rzeki na świecie Correntoso będącej mekką wędkarską. Aromat z wyczuwalnymi mineralnymi nutami i dojrzałą owocowością, przepełnioną nutą truskawkowej i wiśniowej konfitury. Średnio zbudowane z zbalansowaną kwasowością i długim, eleganckim finiszem. Wino doskonale komponuje się z większością potraw, ale świetnie smakuje też solo.
-

Dalmau Red. Wino wytrawne. Purpurowa barwa. Aromaty tostu, lawendy, przypraw i różnorodnych ciemnych owoców z nutą octu balsamicznego i czekolady. Zrównoważone, miękkie w ustach, przepełnione jedwabistymi taninami i eleganckim długim finiszem. Wino dojrzewało 17 miesięcy we francuskim dębie i 13 miesięcy w betonowych kadziach. Rekomendowane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny a także dań z dodatkiem ciemnej czekolady. Szczepy: 2% Tempranillo, 12% Cabernet Sauvignon, 6% Graciano.
[NAGRODY] vintage 2020: Guía Proensa 99 pkt, James Suckling 96 pkt, Guía Gourmets 98 pkt, Robert Parker 96 pkt.
-

Sancerre Domaine Fouassier. Wino wytrawne. Wino o bukiecie tropikalnych żółtych owoców, przypraw, dojrzałego grejpfruta i skórki limonki. W smaku wyczuwalny koper włoski i brzoskwinia zakończone miękkim migdałowym finiszem. Wino polecane do konsumpcji samo lub jako towarzysz białych ryb, sałat i intensywnego koziego sera.
-

Domaines Ott Blanc De Blancs Clos Mireille. Wino wytrawne. W pełni oddaje terroir Clos Mireille, którego mikroklimat oraz bliskość morza sprzyjają produkcji wyjątkowych win. Ujmująca jasnozłota szata z delikatnymi srebrno-zielonymi refleksami. Nos wyraźny, owocowy z aromatem migdałów i żółtego melona. W ustach świeże, z kwasowością, przywołujące nuty brzoskwini, białej śliwki, skórki cytrynowej i kwiatów limonki. NAGRODY – 94 pkt Wine & Spirits, 93 pkt – Decanter, 91 pkt – Wine Enthusiast.
-

Domaines Ott Rose Clos Mireille . Wino wytrawne. Nos początkowo mineralny, następnie owocowy z nutą mandarynki, brzoskwini i mango. W ustach harmonijne, bogate, pełne, z zaznaczoną świeżością grejpfruta. Finezyjny długi finisz. Świetne jako towarzysz lekkiej kuchni orientalnej, dań z rybą, białym mięsem, ale również jako lekki aperitif solo. NAGRODY – 92 pkt. Wine Enthusiast, 93 pkt. – Eric Guido, 95 pkt. Wine & Spirit, European Winery of the Year 2022 – Wine Enthusiast WINE STAR AWARDS 2022.
-

Domaines Schlumberger Gewurztraminer. Wino wytrawne. Traminer jest najprawdopodobniej najlepiej znanym winem alzackim. Uprawiany był już w XVI wieku na północy Włoch. Gewurztraminer (dosłownie oznacza korzenny lub piżmowy Traminer) to selekcja najbardziej aromatycznych win Traminer, a swoją właściwą nazwę otrzymał około 1950 roku. Wino o ożywionych aromatach łączących nuty róży, lychee, piżmy i orientalnych przypraw. Dojrzewa na osadzie od 6 do 8 miesięcy. W ustach pełne ciała z długim zakończeniem typowym dla orzechowej brandy. Znakomity towarzysz do wszelkiego rodzaju pikantnych potraw kuchni orientalnej, chińskiej, indonezyjskiej. NAGRODY – 90 pkt Wine Spectator, Gold Medal – New Zealand Award, 16/20 pkt – Gault&Millau Guide, 14/20 pkt – Bettane&Desseauve Guide.
-

Domaines Schlumberger Pinot Gris. Wino wytrawne. Właściwie to burgundzki Pinot, który w Alazacji uprawiany jest od VII wieku (nazwa Pinot Gris używana jest od 2007 roku). Wino dojrzewa na osadzie około 8 miesięcy. Nos mineralny, z pigwą, soczystymi białymi owocami, naftą, mokrym kamieniem i nutami lukrecji. Bardzo szlachetne i eleganckie wino. Znakomite do drobiu, grillowanych ryb, makaronów z owocami morza i sałat. NAGRODY – 92 pkt – Wine&Spirits, 92 pkt – Wine Spectator, The Best Wine of the World – Wine Spectator, Smart Buy – Wine Spectator, 14.5/20 – Bettane&Desseauve Guide.
-

Domaines Schlumberger Riesling. Wino wytrawne. Riesling to najbardziej szlachetna i najlepsza odmiana winogron w Alzacji. Sprowadzona w XV wieku z Rhinelandu przypuszcza się, że faktycznie pochodzi z regionu Orleanu. Wino o żółtej szacie z zielonymi refleksami. Dojrzewa na osadzie od 6 do 8 miesięcy. Nos wyraźny, otwarty z bardzo świeżymi owocowymi nutami (grejpfrut, zielona limonka). W ustach początkowo mocny i ostry z czasem nabiera cech pełnego ciała i daje w zakończeniu świetną świeżość. Wino znakomite do owoców morza, skorupiaków oraz surowych i marynowanych ryb. NAGRODY – 91 pkt – Wine Spectator, 86 pkt – Wine Enthusiast, 17/20 pkt – Gault&Millau Guide
-

Domo Passiamo Primitivo. Wino delikatnie wytrawne z nutą słodyczy. Wino poddawane specjalnej fermentacji poprzez dodanie podsuszonych gron, dzięki czemu uzyskuje się ciemną, głęboką barwę oraz więcej aromatów. Nos z przewodnią nutą jeżyny, suszonej śliwki, wiśni, czereśni oraz ciemnej czekolady. Znakomita równowaga między łagodnymi taninami a kwasowością, z przyjemną słodyczą z podsuszanych winorgon. Wino w limitowanej edycji polecane do dojrzałych twardych serów, pieczeni wieprzowej, wołowych steków i dziczyzny.
-

Doryba Białe. Wino wytrawne. Doryba to harmonijne wino powstałe z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych gron. Urzeka słomkową barwą. Na jego niezwykle bogaty bukiet składają się aromaty jabłka, brzoskwini, owoców tropikalnych i białych kwiatów. W ustach świeże i owocowe. Towarzysz dań na bazie ryb, drobiu oraz potraw wegetariańskich. Podawać w temperaturze 6-8°C.
-

Duas Quintas Douro. Wino wytrawne. 25% wina dojrzewa we francuskich dębowych beczkach przez 12 miesięcy, a pozostała część w kadziach ze stali nierdzewnej. Żywy, kwiatowy aromat z czasem zastępują czerwone owoce, truskawka, malina, figa z dodatkiem wanilii i ciemnej czekolady. W ustach bardzo świeże i delikatne z aksamitnymi taninami. Znakomite jako aperitif, a także do codziennych posiłków. NAGRODY – 90 pkt Wine&Spirits, 89 pkt Wine Enthusiast, 88 pkt Wine Spectator, Gold Medal – Tim Vollerslev, Gold Medal – Mundus Vini, Silver Medal – Decanter
-

Duc Larochet Pinot Noir. Wino wytrawne. Pinot Noir z winnic położonych na wschodnich brzegach Korsyki z imponującym bukietem aromatów, który w pełni oddaje wpływ klimatu śródziemnomorskiego. Wino polecane do grillowanego i gotowanego czerwonego mięsa, pieczeni, dziczyzny i delikatnych serów. PRODUKT WYCOFANY Z KATALOGU
-

Due Gambe Murola Marche . Wino wytrawne. Czerwone wino o intensywnym, rubinowym kolorze. W aromacie wolno rozwijające się nuty białego pieprzu, gałki muszkatołowej i innych przypraw, aż do owocowych, z wyraźną śliwką. Na podniebieniu intensywne, bogate, dobrze zbudowane z harmonijnym zakończeniem.
-

El Cometa Del Sur Garnatxa Negra/Syrah. Wino wytrawne. Aromaty ziemi, przypraw z intensywnymi nutami czarnych owoców i kwiatów. Kwasowość szczepu Carinena daje świeżość podczas gdy Syrah i Garnacha odpowiada za pikantną słodycz i dojrzałe taniny.
-

Elekta Białe. Wino wytrawne. Elekta to harmonijne wino powstałe z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych gron. Urzeka słomkową barwą. Na jego niezwykle bogaty bukiet składają się aromaty jabłka, brzoskwini, owoców tropikalnych i białych kwiatów. W ustach świeże i owocowe. Podawać do potraw wegetariańskich i wegańskich oraz dań na bazie ryb i drobiu. Podawać w temperaturze 6-8°C.
-

Elekta Czerwone. Wino wytrawne. Elekta to intensywne, dobrze zbudowane wino powstałe z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych gron szczepów Rondo i Pinot Noir. Urzeka ciemnorubinową barwą oraz aromatami dojrzałych owoców, takich jak jeżyny, śliwki, jagody, borówki i wiśnie. Eleganckie, lekko zaznaczone taniny. Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa. Podawać w temperaturze 16 -18°C.