blogcabernet

Cabernet Sauvignon: najpopularniejszy szczep

Konsumenci czerwonego wina, nawet ci okazjonalni, z całą pewnością spotkali się z jego nazwą. Jest uprawiany w wielu krajach i w różnych strefach klimatycznych. I choć każde z tych miejsc zostawia na nim swój ślad, to jednak typowe dla niego cechy pozostają niezmienne. Cabernet Sauvignon, bo to o nim mowa, wnosi do wina cały swój unikalny charakter: sporą kwasowość smaku, dosyć wysoką zawartością garbników, ciemną i głęboką barwę nadawaną trunkowi, wreszcie aromaty czarnej porzeczki, liści pomidorów, papryki, przypraw korzennych i cedru. Szczep Cabernet Sauvignon pochodzi z rejonu Bordeaux i jest szczepem krzyżowym Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Jego historia jest nieodległa, powstał w XVII wieku, prawdopodobnie naturalnie, a jego cechy zostały potem tylko rozwinięte i uwypuklone przez uprawców winorośli. Cechy genetyczne tego szczepu sprawiły, że stał się on chyba najpopularniejszym szczepem uprawianym w krajach produkujących wino. Dlaczego? Bo łatwo przyjmuje się na różnego typu glebach i w szerokim paśmie klimatycznym, utrzymuje swój charakter i do tego sprawdza się jako pojedynczy szczep oraz łatwo daje się kupażować z innymi np. Merlotem, Shiraz, Malbec czy Sangiovese. Cabernet Sauvignon poprzez swój charakter dobrze przechowuje się w beczkach dębowych, zatem jest idealnym winem do dojrzewania. Owoce tego szczepu mają grubą, solidną, pełną tanin skórkę, dojrzewają więc późno (nie straszne im wiosenne przymrozki) i dzięki temu zachowują pełnię smaku. Szczep spotkamy oczywiście we Francji, Hiszpanii, Włoszech (i zasadniczo w Europie), ale Cabernet Sauvignon doskonale przyjął się też w tzw. nowym świecie – dominuje w USA, uprawiany jest w RPA, Ameryce Południowej, Australii i Nowej Zelandii, także w Libanie, Izraelu czy w Kanadzie.

Cabernet Sauvignon a potrawy

A jak komponuje się wino Cabernet Sauvignon z różnymi potrawami? Odpowiedzi na to pytanie w zasadzie można by udzielić jednym słowem – łatwo. Mimo to, należy wykazać nieco ostrożności przy podawaniu go, Cabernet Sauvignon bowiem ma wyrazisty charakter i z łatwością może zdominować smak danej potrawy. Na taki bieg rzeczy mają wpływ zawarte w winie taniny oraz łatwość w absorpcji aromatu dębiny z beczek. Istotny jest również okres, jaki wino dojrzewało. Młodsze wina będą mieć silny ziołowo-trawiasty aromat oraz wyczuwalne wysoką kwasowość i obecność garbników. Będą również zawierać nieco więcej alkoholu. Wraz z upływem czasu jednak wino Cabernet Sauvignon będzie łagodniało, a jego zakres dopasowania powiększa się. Do jakich dań najlepiej podawać Cabernet Sauvignon? Jako wino czerwone najlepiej sprawdzi się z czerwonymi mięsami (kaczka, wołowina, jagnięcina, dziczyzna i pasztety), serami (zwłaszcza z chłonącymi taniny serami typu blue, ale i cheddarem), sprawdzi się również z potrawami o gęstych, ciężkich i mocno przyprawionych sosach.

Podobne wpisy