blogwesela

Wino na wesele? Jak najbardziej!

Czasy, gdy na rodzinnych imprezach królowała wódka lub, co gorsza, nieznanego pochodzenia samogon, powoli odchodzą w zapomnienie. Polacy rozsmakowali się w innych alkoholach, nie dziwi więc, że podczas rodzinnych zjazdów czy imprez chętnie wynajmują barmana przyrządzającego kolorowe drinki albo serwującego piwo. Ale to nie wszystko, bo Polacy piją też coraz więcej wina. Gości ono na polskich stołach nie tylko podczas rodzinnych obiadów czy wystawnych kolacji, również podczas celebrowania najważniejszych chwil w życiu. Takimi chwilami bez wątpienia są ślub i wesele. Nie dziwi już dziś nikogo prośba nowożeńców o wręczenie na ślubie butelki wina zamiast bukietu. Ale czy można podać wino na weselu? Jak najbardziej! I nie tylko dlatego, żeby pomóc trawić te wszystkie licznie serwowane potrawy, ale i by wzbogacić ich smak. Również po to, aby nielubiący mocnych trunków goście mogli sączyć je sobie podczas zabawy. Pozostaje tylko kwestia, jakie wybrać wino na wesele?

Jakie wino na wesele?

Na początek dobrze jest ustalić, czy nasi goście w ogóle będą pić wino, a następnie dopasować liczbę gości do ilości zamawianego trunku. Podczas organizacji wesela przyjmuje się średnio 60 butelek wina na stu pijących je gości. Ilość tę podzielimy na wina czerwone i białe białe, ewentualnie różowe. Te pierwsze powinny stanowić większość naszego zakupu w proporcji 2:1, czyli na 60 butelek zamawiamy 40 czerwonego i 20 butelek białego wina. Teraz rodzaj wina. Tu wybór jest najtrudniejszy, nie dogodzimy przecież gustom wszystkich gości. Warto przy tym też rozpatrywać zakupy pod względem weselnego menu, wszak wina dobiera się do określonych potraw czy produktów spożywczych. Najlepiej więc będzie wybrać jakieś rozwiązanie pośrednie, np. wina półwytrawne i półsłodkie. No i nie zapominać o musujących, bo trunki tego typu sprawdzą się nie tylko przy wznoszeniu powitalnego toastu, ale można je pić do wielu dań. Wśród czerwonych win na wesele warto jest poszukać tych opartych o popularne szczepy: Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon lub Pinot Noir. Sprawdzą się do większości dań, zwłaszcza z dodatkiem czerwonego mięsa. Z kolei wina białe to szczepy Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio i rzadko doceniany u nas Riesling. Będą doskonałe do drobiu, ryb i deserów. Jeżeli będziemy serwować wino w kieliszkach roznoszonych przez obsługę, można kupić wino w kartonach (opakowanie typu bag in a box), w innym przypadku lepiej wybrać wino butelkowane.

Podobne wpisy