pinotnoirblog

Pinot noir: klejnot Burgundii

Powszechnie sądzi się, że burgundzkie wina należą do najprzedniejszych trunków na świecie. Niebezpodstawnie, w Burgundii powstają szlachetne i dostojne wina czerwone oparte o szczep pinot noir oraz wyśmienite białe, odmiany chardonnay. W niniejszym artykule skupimy się jednak na pinot noir. To bardzo  wymagający, trudny w uprawie i wcześnie owocujący szczep, łatwo przemarzający i wydający owoce o nad wyraz cienkiej skórce, przez co powstające z nich wino może być lekkie i zwiewne, ale jeśli grona zebrane zostaną zbyt późno – będzie zbyt mocne i za słodkie. Pinot noir uprawiany jest przede wszystkim w środkowej części regionu Burgundii (Côte-d’Or) i wymaga umiarkowanego klimatu: nie za ostrych zim, niezbyt gorących okresów letnich i długich, słonecznych jesieni. Poza Burgundią odmiana ta spotykana jest też w innych regionach Francji (Alzacja, Sabaudia i Szampania) i poza jej granicami, m.in. w północnych Włoszech (pinot nero), w Niemczech (Spätburgunder), Szwajcarii, Austrii, Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Mołdawii, Czechach oraz na Węgrzech. Pinot noir spotykany jest również w innych częściach świata. Chętnie uprawiają go Nowozelandczycy, Australijczycy, sięgają po niego także winiarze z RPA, Stanów Zjednoczonych i Chile. Wyjątkowość szczepu pinot noir przejawia się jeszcze w jednej dziedzinie: im niższy plon owoców, tym wyborniejszy powstanie z nich trunek. I chyba to stanowi o fakcie, że pinot noir faktycznie jest klejnotem Burgundii.

Pinot noir – charakter wina

Nos oferowany przez odmianę pinot noir to często aromat malin, truskawek, wiśni i fiołków, jednak szczep ten stosunkowo dobrze odzwierciedla charakter terroir, zatem aromat i smak wina zależeć będzie od miejsca położenia uprawy, średnich temperatur, składu i odczynu pH gleby itd. Dawniej było to wino o charakterze aromatu, można by rzec, rustykalnym, obecnie nabrało jednak nieco szlachetności. Wino z odmiany pinot noir ma niezbyt skoncentrowane, lekkie i łagodne ciało o dosyć wyraźnej kwasowości, do tego przejrzystą i niezbyt intensywną suknię o odcieniu od ciemnego różu do rubinu. Zawiera przeciętnie 13% alkoholu, niezbyt dużą ilość garbników (z powodu wspomnianej już cienkiej skórki owoców), nie wymaga zbyt długiego leżakowania i nadaje się do picia w zasadzie od razu, jednak po dekadzie leżakowania nabiera bardzo aksamitnego sznytu. Wyśmienicie sprawdzi się z kaczką, dziczyzną, miękkimi serami dojrzewającymi czy z duszonym w nim kapłonem.

Podobne wpisy

  • Prosecco: włoskie wino musujące

    Wina musujące nie są w Polsce tak popularne, jak te klasyczne. I nie ma się co dziwić, spora grupa konsumentów uważa je za wina typu szampańskiego, szampany zaś pija się w naszym kraju sporadycznie. Jest jednak jeden musujący trunek, który mimo wszystko podbija serca Polaków. Mowa o prosecco! Prosecco jest włoskim winem musującym. Produkowane jest z winogron szczepu Glera w rejonie północnowschodnich…

  • Cabernet Sauvignon: najpopularniejszy szczep

    Konsumenci czerwonego wina, nawet ci okazjonalni, z całą pewnością spotkali się z jego nazwą. Jest uprawiany w wielu krajach i w różnych strefach klimatycznych. I choć każde z tych miejsc zostawia na nim swój ślad, to jednak typowe dla niego cechy pozostają niezmienne. Cabernet Sauvignon, bo to o nim mowa, wnosi do wina cały swój unikalny charakter: sporą kwasowość…

  • Riesling – zapomniany skarb Niemiec

    Niemcy kojarzone być mogą z wieloma produktami, które rozsławiły na cały świat niemiecką gospodarkę, ale mało kto poproszony o wymienienie kilku z nich wspomni o niemieckim białym winie. Zupełnie niesłusznie, bowiem w dziedzinie wyrobu win (szczególnie właśnie białych) Niemcy osiągnęli niemal absolut. Najsłynniejszym szczepem winorośli uprawianym w Niemczech jest riesling. Jego sadzonki pojawiły się w państwach niemieckich w XV w., a pod koniec…

  • Dekantacja wina – co to w ogóle jest?

    Pomimo faktu, że miłośników wina w Polsce przybywa, w dalszym ciągu większość terminów z winiarskiego świata jest naszym rodakom nieznana. Niestety, bo najczęściej pomagają one wydobyć całe dobro tego trunku i zrozumieć jego właściwości. O ile dobrze, że część konsumentów wie już, że wino powinno mieć odpowiednią temperaturę i oddychać po odkorkowaniu, o tyle o…

  • Wino na wesele? Jak najbardziej!

    Czasy, gdy na rodzinnych imprezach królowała wódka lub, co gorsza, nieznanego pochodzenia samogon, powoli odchodzą w zapomnienie. Polacy rozsmakowali się w innych alkoholach, nie dziwi więc, że podczas rodzinnych zjazdów czy imprez chętnie wynajmują barmana przyrządzającego kolorowe drinki albo serwującego piwo. Ale to nie wszystko, bo Polacy piją też coraz więcej wina. Gości ono na polskich stołach…

  • Wina różowe – czyli jakie?

    Nowicjusze w winiarskim świecie zastanawiają się być może, czy wino różowe jest połączeniem win czerwonego i białego. Oczywiście – nie jest. Nie powstaje również z różowych winogron, a z tych ciemnych. Jakie to więc różowe wino? Różowe wina powstają generalnie podobnie do win czerwonych, najczęściej wskutek zgniecenia owoców i maceracji ich ze skórkami, jednak jagody na różowe wino maceruje się przez krótszy czas….