Wyświetlanie 81–96 z 310 wyników
-
Conde De Aliente Semi-Dulce Blanco. Wino półsłodkie. To armomatyczne białe półsłodkie wino powstałe z gron szczepu Airén zachwyca na podniebieniu nutami tropikalnych owoców, takich jak banany i ananasy. Niezwykle łagodne, czyste i wyraźne. Idealnie smakuje samo w sobie ale również pasuje do owoców morza, deserów oraz ciast. Podawać w temperaturze 6-8oC.
-
Conde De Aliente Semi-Dulce Tinto. Wino półsłodkie. Dobrze zbudowane i pełne czerwone półsłodkie wino wyprodukowane w idealnie dojrzałych gron szczepu. Charakteryzuje się rubinową barwą oraz owocowym bukietem z wyczuwalną na podniebieniu nutą czarnych jagód. Idealnie smakuje podane w temperaturze 15-17°C w akompaniamencie deserów i słodyczy.
-
Dalmau Red. Wino wytrawne. „Fermentacja zachodzi w wielkich dębowych beczkach (z fermentacją malolaktyczną w barrique), a dojrzewanie przez 19 miesięcy przebiega w nowym francuskim dębie. Gęsta purpurowa barwa; aromaty tostu, lawendy, przypraw i różnorodnych ciemnych owoców z nutą octu balsamicznego i czekolady. Wino pikantne, dobrze wyważone oferujące dużą ilość jedwabistych tanin i czysty bez zarzutu finisz.”– Robert Parker. Rekomendowane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny a także dań z dodatkiem ciemnej czekolady. [NAGRODY] – El Pais – 99 pkt, Guia Vinos Gourmets 2019 – 99 pkt, Decanter The Best Rioha Tepranilo – 98 pkt, Proensa – 98 pkt, Tim Atkin – 97 pkt, Guide Penin – 96 pkt, Wine Advocate – 93 pkt, Wine Enthusiast – 93 pkt, Wine Spectator – 92 pkt, GUÍA PEÑIN – on the podium of the wines of Spain.
-
Sancerre Domaine Fouassier. Wino wytrawne. Wino o bukiecie tropikalnych żółtych owoców, przypraw, dojrzałego grejpfruta i skórki limonki. W smaku wyczuwalny koper włoski i brzoskwinia zakończone miękkim migdałowym finiszem. Wino polecane do konsumpcji samo lub jako towarzysz białych ryb, sałat i intensywnego koziego sera.
-
Domaines Ott Blanc De Blancs Clos Mireille. Wino wytrawne. W pełni oddaje terroir Clos Mireille, którego mikroklimat oraz bliskość morza sprzyjają produkcji wyjątkowych win. Ujmująca jasnozłota szata z delikatnymi srebrno-zielonymi refleksami. Nos wyraźny, owocowy z aromatem migdałów i żółtego melona. W ustach świeże, z kwasowością, przywołujące nuty brzoskwini, białej śliwki, skórki cytrynowej i kwiatów limonki. NAGRODY – 94 pkt Wine & Spirits, 93 pkt – Decanter, 91 pkt – Wine Enthusiast.
-
Domaines Ott Rose Clos Mireille . Wino wytrawne. Nos początkowo mineralny, następnie owocowy z nutą mandarynki, brzoskwini i mango. W ustach harmonijne, bogate, pełne, z zaznaczoną świeżością grejpfruta. Finezyjny długi finisz. Świetne jako towarzysz lekkiej kuchni orientalnej, dań z rybą, białym mięsem, ale również jako lekki aperitif solo. NAGRODY – 92 pkt. Wine Enthusiast, 93 pkt. – Eric Guido, 95 pkt. Wine & Spirit, European Winery of the Year 2022 – Wine Enthusiast WINE STAR AWARDS 2022.
-
Domaines Schlumberger Gewurztraminer. Wino wytrawne. Traminer jest najprawdopodobniej najlepiej znanym winem alzackim. Uprawiany był już w XVI wieku na północy Włoch. Gewurztraminer (dosłownie oznacza korzenny lub piżmowy Traminer) to selekcja najbardziej aromatycznych win Traminer, a swoją właściwą nazwę otrzymał około 1950 roku. Wino o ożywionych aromatach łączących nuty róży, lychee, piżmy i orientalnych przypraw. Dojrzewa na osadzie od 6 do 8 miesięcy. W ustach pełne ciała z długim zakończeniem typowym dla orzechowej brandy. Znakomity towarzysz do wszelkiego rodzaju pikantnych potraw kuchni orientalnej, chińskiej, indonezyjskiej. NAGRODY – 90 pkt Wine Spectator, Gold Medal – New Zealand Award, 16/20 pkt – Gault&Millau Guide, 14/20 pkt – Bettane&Desseauve Guide.
-
Domaines Schlumberger Pinot Gris. Wino wytrawne. Właściwie to burgundzki Pinot, który w Alazacji uprawiany jest od VII wieku (nazwa Pinot Gris używana jest od 2007 roku). Wino dojrzewa na osadzie około 8 miesięcy. Nos mineralny, z pigwą, soczystymi białymi owocami, naftą, mokrym kamieniem i nutami lukrecji. Bardzo szlachetne i eleganckie wino. Znakomite do drobiu, grillowanych ryb, makaronów z owocami morza i sałat. NAGRODY – 92 pkt – Wine&Spirits, 92 pkt – Wine Spectator, The Best Wine of the World – Wine Spectator, Smart Buy – Wine Spectator, 14.5/20 – Bettane&Desseauve Guide.
-
Domaines Schlumberger Riesling. Wino wytrawne. Riesling to najbardziej szlachetna i najlepsza odmiana winogron w Alzacji. Sprowadzona w XV wieku z Rhinelandu przypuszcza się, że faktycznie pochodzi z regionu Orleanu. Wino o żółtej szacie z zielonymi refleksami. Dojrzewa na osadzie od 6 do 8 miesięcy. Nos wyraźny, otwarty z bardzo świeżymi owocowymi nutami (grejpfrut, zielona limonka). W ustach początkowo mocny i ostry z czasem nabiera cech pełnego ciała i daje w zakończeniu świetną świeżość. Wino znakomite do owoców morza, skorupiaków oraz surowych i marynowanych ryb. NAGRODY – 91 pkt – Wine Spectator, 86 pkt – Wine Enthusiast, 17/20 pkt – Gault&Millau Guide
-
Domo Passiamo Primitivo. Wino delikatnie wytrawne z nutą słodyczy. Wino poddawane specjalnej fermentacji poprzez dodanie podsuszonych gron, dzięki czemu uzyskuje się ciemną, głęboką barwę oraz więcej aromatów. Nos z przewodnią nutą jeżyny, suszonej śliwki, wiśni, czereśni oraz ciemnej czekolady. Znakomita równowaga między łagodnymi taninami a kwasowością, z przyjemną słodyczą z podsuszanych winorgon. Wino w limitowanej edycji polecane do dojrzałych twardych serów, pieczeni wieprzowej, wołowych steków i dziczyzny.
-
Doryba Białe. Wino wytrawne. Doryba to harmonijne wino powstałe z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych gron. Urzeka słomkową barwą. Na jego niezwykle bogaty bukiet składają się aromaty jabłka, brzoskwini, owoców tropikalnych i białych kwiatów. W ustach świeże i owocowe. Towarzysz dań na bazie ryb, drobiu oraz potraw wegetariańskich. Podawać w temperaturze 6-8°C.
-
Duas Quintas Douro. Wino wytrawne. 25% wina dojrzewa we francuskich dębowych beczkach przez 12 miesięcy, a pozostała część w kadziach ze stali nierdzewnej. Żywy, kwiatowy aromat z czasem zastępują czerwone owoce, truskawka, malina, figa z dodatkiem wanilii i ciemnej czekolady. W ustach bardzo świeże i delikatne z aksamitnymi taninami. Znakomite jako aperitif, a także do codziennych posiłków. NAGRODY – 90 pkt Wine&Spirits, 89 pkt Wine Enthusiast, 88 pkt Wine Spectator, Gold Medal – Tim Vollerslev, Gold Medal – Mundus Vini, Silver Medal – Decanter
-
Due Gambe Murola Marche . Wino wytrawne. Czerwone wino o intensywnym, rubinowym kolorze. W aromacie wolno rozwijające się nuty białego pieprzu, gałki muszkatołowej i innych przypraw, aż do owocowych, z wyraźną śliwką. Na podniebieniu intensywne, bogate, dobrze zbudowane z harmonijnym zakończeniem.
-
El Cometa Del Sur Garnatxa Negra/Syrah. Wino wytrawne. Aromaty ziemi, przypraw z intensywnymi nutami czarnych owoców i kwiatów. Kwasowość szczepu Carinena daje świeżość podczas gdy Syrah i Garnacha odpowiada za pikantną słodycz i dojrzałe taniny.
-
Elekta Białe. Wino wytrawne. Elekta to harmonijne wino powstałe z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych gron. Urzeka słomkową barwą. Na jego niezwykle bogaty bukiet składają się aromaty jabłka, brzoskwini, owoców tropikalnych i białych kwiatów. W ustach świeże i owocowe. Podawać do potraw wegetariańskich i wegańskich oraz dań na bazie ryb i drobiu. Podawać w temperaturze 6-8°C.
-
Elekta Czerwone. Wino wytrawne. Elekta to intensywne, dobrze zbudowane wino powstałe z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych gron szczepów Rondo i Pinot Noir. Urzeka ciemnorubinową barwą oraz aromatami dojrzałych owoców, takich jak jeżyny, śliwki, jagody, borówki i wiśnie. Eleganckie, lekko zaznaczone taniny. Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa. Podawać w temperaturze 16 -18°C.