blogprosecco

Prosecco: włoskie wino musujące

Wina musujące nie są w Polsce tak popularne, jak te klasyczne. I nie ma się co dziwić, spora grupa konsumentów uważa je za wina typu szampańskiego, szampany zaś pija się w naszym kraju sporadycznie. Jest jednak jeden musujący trunek, który mimo wszystko podbija serca Polaków. Mowa o prosecco! Prosecco jest włoskim winem musującym. Produkowane jest z winogron szczepu Glera w rejonie północnowschodnich Włoch (od Venetto do Wenecji Julskiej), a nazwę swą wzięło od wioski Prosecco znajdującej się w pobliżu Triestu, gdzie podobno powstało po raz pierwszy i skąd wywodzi się szczep winorośli. Wino to jest poddane naturalnej drugiej fermentacji, ta nie zachodzi jednak w butelkach (jak w przypadku szampana), a w szczelnie zamkniętych stalowych kadziach, skąd trafia od razu do butelek. Intensywność gazu w prosecco może być duża (spumante), średnia (frizzante) lub tranquillo (wino stołowe, bez gazu). Prosecco jest winem białym, lekkim (11-12 % zawartości alkoholu), orzeźwiającym, intensywnie owocowym w smaku i do szybkiej konsumpcji raczej, niż do sezonowania. Ciekawie oznaczone jest pod względem smaku: najbardziej wytrawne to brute, odrobinę słodsze jest extra-dry, jeszcze słodsze – dry. We Włoszech jest bardzo popularne i pite powszechnie, poza Włochami podawane przeważnie jako aperitif. A skoro o aperitifach mowa, to najpopularniejszym chyba aperitifem z dodatkiem wybornego prosecco jest Aperol Spritz. Jak go przyrządzić?

Prosecco – inspiracje

W ramach inspiracji podpowiadamy, jak przygotować najsłynniejszy aperitif z prosecco, czyli Aperol Spritz. Potrzebować będziemy 75 ml prosecco, 50 ml aperitifu Aperol (goryczkowo-pomarańczowy) i 25 ml wody gazowanej. Składniki po kolei wlewamy do naczynia. Do tego oczywiście lód (na spodzie) i plaster pomarańczy do udekorowania. Wszystko podane w klasycznej lampce do wina. Ten popularny aperitif wziął swój początek od weneckiego zwyczaju pijania białych win z wodą gazowaną. Warto wiedzieć, że białe wino z wodą gazowaną to dosyć popularny aperitif spotykany w Austrii, na Węgrzech oraz w państwach Półwyspu Bałkańskiego: Rumunii, Chorwacji, Słowenii, Serbii czy Bośni. Nosi on zwyczajowe miano szprycera.

Podobne wpisy